Paški trokut – druga dimenzija Paški trokut – druga dimenzija
Priča ide ovako nekako. Tamo negdje polovicom sada već davne 1999. godine, geodet Zdenko Grbavac pri mjerenju lokacije kamenoloma na Pagu, otkrio je pravilan... Paški trokut – druga dimenzija

Priča ide ovako nekako.

Tamo negdje polovicom sada već davne 1999. godine, geodet Zdenko Grbavac pri mjerenju lokacije kamenoloma na Pagu, otkrio je pravilan oblik kojeg je tvorilo svjetlije i sitnije kamenje za razliku od okolnog. Zainteresirao se i obavio mjerenja koja su pokazala da se radi o jednakokračnom trokutu krakova dimenzija 32 m i osnovice 22 m.

Prisjetimo se matematike na trenutak:

Svoje otkriće podijelio je medijima na svu radost domaćih i inozemnih ufologa, te velikog broja turista (procjene se kreću oko 500.000 posjetitelja ove lokacije).

Nešto kasnije geolog Stjepan Zvonarić ozbiljnije se pozabavio ovim problemom i analizirao strukturu kamenja unutar trokuta. Pokazalo se da je njihova struktura drugačija od strukture kamenja koja se nalazila izvan trokuta. Analizom ultraljubičastim zrakama kamenje iz trokuta davalo je crvenu fosforenciju (pojava emitiranja svjetlosti) što upućuje na zaključak da je kamenje u prošlosti bilo izloženo ekstremnim temperaturama.

NLO? Zašto ne? Vrlo vjerojatno je da nismo sami u ovom beskraju galaksija… No i to je samo jedna od priča, jer novi SF-ovi preferiraju nama zemljanima nepoznatu tehnologiju koja ne uključuje ekstremno visoke temperature pa čak ni izgaranje goriva pri pogonu. Doduše, možda su nas posjetili neki stariji modeli? Da, jedna od teorija je i da je u pitanju tetraedar koji u nekoj udaljenoj galaksiji i u pravoj konstelaciji planeta otkriva ono što još nismo dokučili. U periodu otkrića pričalo se čak i o nekim svjetlima na istoj lokaciji. Skloni smo to puno prizemnije objasniti zalutalom ekipom sa Zrća. Ali je li baš tako? Nemojte to uzeti previše k srcu i pustite mašti na volju.

Sve u svemu, cijela priča pomaknuta je iz okvira uobičajenog i samim tim pomalo luckasta, zar ne? I to u Hrvatskoj.

Ono što je zanimljivo i žalosno u svemu tome je činjenica da je rijetko tko od nas čuo za famozni Paški trokut. Zamislite sad recimo da niste čuli za krugove u žitu ili Stonehenge ili White Horse Hill u Velikoj Britaniji? Čak i da vas ta tematika ne zanima morali ste na nju naići ili u filmovima ili u dokumentarcima Davida Attenborougha ili na nekoj trećoj strani. O Paškom trokutu znaju samo oni koji dođu u Novalju (i zaljubljenici u ufologiju), no pitanje je zašto ne bi dolazili u Novalju zato što znaju o Paškom trokutu? Zato smo mi tu da kopamo i otkrivamo i takve zanimljivosti te da nas netko možda i čuje.

Nezgodno je u cijeloj priči oko Paškog trokuta, to što je prije zaštite područja iniciranog od grada Novalje 2000. godine, dobar broj kamenja iz trokuta odnešen i vjerojatno uvršten u nepoznate privatne zbirke turista i/ili UFO fanova. Tako da je danas područje poprilično devastirano.

Zato, dragi naši prijatelji, posjetitelji, znatiželjnici i turisti, požurite na mjesto gdje je mladi Zmaj kihnuo osjetivši jako jugo u nosnicama leteći svoj prvi let s Velebita prema otvorenom moru! Požurite dok se ima što vidjeti.

I nemojte puniti džepove, molimo Vas! Jer da je nakon Igre prijestolja snimanih u Dubrovniku svaki fan serije uzeo komadić dubrovačkih zidina, zidina danas ne bi bilo, zar ne?

Osim toga i zabranjeno je.

No comments so far.

Be first to leave comment below.