Park prirode Biokovo Park prirode Biokovo
Zbog brojnih prirodnih skloništa i raznolike flore i faune, gotovo sveta planina u očima žitelja paleolitika, a kasnije stočara i poljodjelaca narednih razdoblja, Biokovo... Park prirode Biokovo

Zbog brojnih prirodnih skloništa i raznolike flore i faune, gotovo sveta planina u očima žitelja paleolitika, a kasnije stočara i poljodjelaca narednih razdoblja, Biokovo je tijekom povijesti smijenom žitelja i promatrača mijenjalo i svoje ime.

Ona zapisana kreću od starih grka, koji ju nazivaju planinom Adrion u vremenu nastanka kršćanstva, pa latina sa imenom Mons Savorum (Slavenska planina) tisuću godina kasnije, do Biokova kojeg daju hrvatski žitelji par stotina godina kasnije.

Korijen imena vezan je uz pojam „bil“ odnosno bijelu boju koju ne treba dovoditi u pitanje pogleda li se boja vapnenca sa južne, odnosno dugotrajni snijeg sa sjeverne strane planine.

Biokovo je proglašeno parkom prirode 1981. godine s površinom od 195,5 km2.

Jedna je od planina planinskog masiva Dinarida i stoga orjentirana u smijeru  SZ – JI tik uz Jadransko more.

Biokovo, Makarska

Najviši vrh Biokova je vrh Sv. Jure, visok 1762 m, pozicioniran tako kao treći najviši vrh Hrvatske.

Specifičnu mikroklimu uvjetuje sraz mediteranske i kontinentalne klime, ali i utjecaj drugih specifičnih geomorfoloških i vegetacijskih elemenata.

biokovo

Kako temperatura opada sa visinom, a na Biokovu je to cca -0,56 °C na svakih 100 m visinske razlike, jasno je da, ako se zaputite na Sv. Juru, morate ponijeti čak i u ljetnim mjesecima, dodatnu odjeću.

Također, treba računati i na temperaturnu razliku kotlina i vrhova koja može varirati i do 10°C u minus za kotlinu, jer su vrhovi izloženiji suncu, pa s tim i topliji (ne računajte na to zimi kada brije vjetar).

Brojne „jame ledenice“ koje su u povijesti korištene kao cjelogodišnji izvori leda upućuju na to da, ako se iz priobalja uputite na cjelodnevni izlet (uključujući i noć) na planinu, morate dobro promisliti o odjeći koju ćete nositi sa sobom.

Paleontološki nalazi uglavnom su vezani uz speleološke objekte kojih u najmanju ruku ima mnogo. Od njih 210 istraženo je gotovo 85%. Četvrta po dubini u Hrvatskoj, jama Mokre noge (-842 m), samo je jedan od tih objekata koje okružuju mnogi drugi krški oblici Biokova, poput škrapa, kamenica i ponikava.

Bogata fauna koje na prvi pogled gotovo da i nema, broji mnoge endemske vrste uglavnom vezane za podzemlje (od cca 120 podzemnih vrsta, 50% je endemskih), no i one van tih mračnih pora kože zmaja dobrim su dijelom endemske, pa i one koje nisu, uglavnom su zaštićene, te ako se ne radi o komarcu, pustite ih njihovu životnu ritmu.

Ne moramo ni napomenuti da i sa florom vrijede gotovo ista pravila. Naravno, nitko vam neće zamjeriti, ako putem stanete na neku od biljaka, ali nemojte uživati u njima osjetom opipa, nemojte ih brati. Uživajte ostalim osjetilima. Gledajte, udišite i osluškujte vjetar kako struji kroz njih.

Biokovo

Brojne planinarske staze pružit će vam užitak u usponu na planinu ako volite planinariti, no ima i jednostavniji način posjeta vidikovca i vrha Biokova , a to je Biokovska cesta koja je uska, ali živopisna. Računajte s tim da samo 80 automobila prema pravilima parka smije biti na cesti u isto vrijeme, a vožnja je na vlastitu odgovornost, kao uostalom i sve ostalo što radite unutar parka. To naravno ne znači da smijete raditi što vas je volja, jer Park ima pravila kojih se treba pridržavati.

Biokovo

Početak Biokovske ceste je ujedno i glavni ulaz u Park, a ona se nalazi na 6. km državne ceste Makarska – Vrgorac.

Park broji više pješačkih, planinarskih i poučnih staza, botanički vrt, penjališta i alpinističke smjerove, uzletišta za paraglajdere i zmajeve, te cestu, makadamsku cestu i protupožarne puteve koji su idealni za brdski biciklizam.

Sadržaja unutar Parka dakle ne nedostaje, pa ako se poželite malo odvojiti od mora, potražite savjet o aktivnostima u Informativnom centaru Marineta na rivi u Makarskoj, u sklopu ureda Javne ustanove “Park prirode Biokovo” i izaberite dozu akcije koja vam odgovara, raspon je uistinu velik.

Savjeti i upozorenja za odlazak u park:

-ponesite dovoljnu količinu vode sa sobom,

-ponesite dodatnu zaštitnu odjeću zbog mogućih vremenskih preokreta,

-zaštitite se od sunca – kreme, šeširi, odjeća,

-zmija ima više vrsta, no samo je jedna otrovnica – poskok (ima li roščić umjesto nosa, to je taj), zaobiđite ga i ostavite da radi ono što radi, jer tu je njegov dom, a ionako već ima dovoljno problema sa ptičijim svijetom,

-uživajte i ostavite okoliš kakvim ste ga i zatekli, dajte priliku i drugima da uživaju u ljepoti Parka, u kojoj ste uživali i vi.

Literatura:

Wikipedia – park prirode Biokovo
Biokovo.com

No comments so far.

Be first to leave comment below.