Park prirode Žumberak Park prirode Žumberak
Ove morske stijene izdignute igrom tektonike, taložene u pradavnim morima, otkrivaju zbivanja koja sežu i do 250 milijuna godina u prošlost. Područje Samoborskog gorja... Park prirode Žumberak

Ove morske stijene izdignute igrom tektonike, taložene u pradavnim morima, otkrivaju zbivanja koja sežu i do 250 milijuna godina u prošlost.

Područje Samoborskog gorja i južnog Žumberačkog prigorja, proglašeno je Parkom prirode 1999. godine s površinom od približno 333 km².

Visinska razlika najniže i najviše točke je gotovo 1000 m, a kreće sa 180 mnm i penje do najviše točke Parka, Svete Gere, na 1178 mnm.

Dominaciju mezozoiskih dolomita i vapnenaca remeti mala pojava magmatskih stijena, te manje kompaktni sedimenti kenozoika.

Takva je građa pogodovala formiranju krškog terena u svom punom sjaju, samo neiskusnom oku slabo vidljivog, zbog vegetacijskog prekrivača kojeg je formirala klima zadnjih 12000 godina.

zumberak_8

Preko 137 speleoloških objekata govori o velikoj prisutnosti vode u prošlosti, a 847 izvora koji formiraju brojne vodotoke prepunih kaskada, sedrenih barijera i slapova upotpunjuju trenutno bogatstvo ovog zelenog krša.

Utjecaj ljudi na šumovite obronke gora, formirao je mozaični krajobraz, izmjenu livada i šumovitih predjela, koji se penju prema vrhovima gora.

Velik broj staništa ovog razvedenog terena, dom je preko 1000 biljnih vrsta, od kojih su mnoge zaštićene.

Životinjski svijet, raznolik je i ništa manje ugrožen, pa tako i zaštićen, a polazi od onog nježnog, podzemnog u kojem se najnovijim istraživanjima otkrivaju nove vrste i završava onim najkrupnijim šumskim od kojeg i mi možemo u nesretnim situacijama biti ugroženi.

Ti najkrupniji, ali rijetko viđeni stanovnici ovih šuma su medvjedi i vukovi, dok su incidenti s njima, još puno, puno rijeđi.

Susret s velikim biljojedima poput srna, predstavlja puno veću vjerojatnost, čak i ispred vašeg vozila, pa stoga oprez.

Od „nezgodnih“ gmazova treba spomenuti poskoka, koji je otrovan, ali jednako kao i „nezgodni“ sisavci, rijetko viđen.

zumberak_5

Pojava ljudskog prisustva ide 6000 godina pr. n. e. u prošlost, u mlađe kameno doba iz kojeg ima više nalaza.

Kasnije, slijede nalazi iz bakrenog doba, starijeg željeznog doba iz kojeg su najznačajniji tumuli (grobovi) iz Budinjaka, po svemu sudeći značajnog centra ondašnjeg doba.

zumberak_1

Pretpostavka je, prema nalazima, da su Kelti imali kovačnicu novca u blizini Samobora. Većina ovih nalaza se može vidjeti u Eko-centru Budinjak.

Nalazi iz rimskog doba uglavnom su vezani uz lokalno stanovništvo Kelta, Latobika, te utjecaj Rima na njihove običaje. Ti se nalazi mogu vidjeti u Samoborskom muzeju i Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Srednji vijek je obilježen zidinama starih gradova iz 12. i 13. stoljeća, odnosno gradinama Okić i Stari grad Žumberak.

Interesantnih destinacija i događanja ne nedostaje, a aktivnosti koju vam nudi Park su:

• edukativni programi za najmlađe,
• planinarenje – 347 km označenih planinarskih staza,
• biciklizam – više od 200 km označenih biciklističkih staza,
• penjenje – dva penjališta Okić i Terihaj (Terihaj je izvan Parka, ali vrlo blizu Okića, a za malo zahtjevnije penjače interesantniji, iako su smjerovi kratki),
• paragliding – dva registrirana uzletišta,
• jahanje – za početnike ili one koji to već znaju.

Smještaj i bogatu gastro-enološku ponudu pronaći ćete u mnogobrojnim restoranima i gospodarstvima u Parku i okolici, a radionica „Tisućljeća kulinarstva“, koja se održava svakoga rujna od 2005. godine u Arheološkome parku u Budinjaku, priuštit će vam gastronomsko putovanje kroz vrijeme.

Kontakt:
UPRAVA
Eko — centar Slani Dol
Slani Dol 1
Samobor HR-10430
Tel: +385/1/3327-660
Fax: +385/1/3327-661

Izvor:
Park Žumberak
HR.Wikipedia

Foto: Shutterstock

No comments so far.

Be first to leave comment below.