Park prirode Vransko jezero Park prirode Vransko jezero
Najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero, proglašeno je Parkom prirode 1999. god., sa površinom od 57 km², od čega vodena površina zauzima 30,16... Park prirode Vransko jezero

Najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero, proglašeno je Parkom prirode 1999. god., sa površinom od 57 km², od čega vodena površina zauzima 30,16 km².

16 godina prije proglašenja Parka prirode, Vransko jezero je 1983. god. uvršteno na listu važnih ornitoloških područja Europe (IBA) sa Posebnim ornitološkim rezervatom na sjeverozapadnom dijelu jezera.

vransko_jezero_3

Ovo krško polje utonulo ispod razine mora oko –4 m, puni se vodom krških potoka i izvora, sve do pojave suhoga ljeta, kada potoci presušuju, a razina jezera sa +2 m pune akumulacije, polako opada prema razini mora. Ovakva se jezera, sa povšinom iznad i dnom ispod razine mora, nazivaju kriptodepresijama.

Barijera između mora i jezera također krškog karaktera porozna je, pa zbog ona -4 m, more pomalo zaslanjuje jezero, što vodu u jezeru čini bočatom.

Jezero se pruža usporedo sa obalom, otočjem i planinskim lancima u zaleđu (dalmatinski tip obale), a dugo je 13,6 km, široko od 1,4 km do 3,4 km, sa maksimalnom dubinom do 6 m. Barijera prema moru je debela od 0,8 km do 2,5 km.

vransko_jezero_2

Iako okruženo mediteranskom klimom, jezero se zimi zna lediti, a temperaturne razlike zima – ljeto u prosjeku su zbog male dubine porilično velike, od 2,9°C tijekom veljače do 25,2°C tijekom srpnja.

Od 148 biljnih vrsta, 34 % su vodene i močvarne biljke, a ostalo su biljke livada, šikara, makija i šuma uglavnom crnogorice.

Pored endemičnih, velik je dio vrsta, pogotovo vodenih i močvarnih, zaštićen.

Velik broj kukaca privlači velik broj vodozemaca (pričekajte predvečerje da biste shvatili brojnost) kojima je ovo idealno stanište, te gmazova i malih sisavaca. Svi su oni većinom zaštićeni, a kao iznimku ćemo navesti poskoka, jednu od dvije hrvatske otrovnice (ima roščić na „nosu“), no to ne znači da je sezona lova na njih otvorena.

vransko_jezero_9

Više vrsta šišmiša i ostalih manjih sisavaca poput ježa, kune, tvora ili zeca sasvim je bezopasno, no budite na oprezu kada su u pitanju divlje svinje u trenucima odgoja svojih mališana.

Bogat riblji fond, razlog je najpopularnije aktivnosti u Parku, sportskog ribolova, koji nije vezan samo za slatkovodne vrste riba, već i za morske, zbog prisustva bočate vode.

Jednako zanimljiva aktivnost koja ima sve više poklonika je promatranje ptica.

Od 235 primjećene vrste, 102 se gnijezde na području Parka. 75 različitih vrsta zimuje na jezeru, a brojnost tijekom zime doseže 200000 jedinki. 143 vrste selica ovdje uzimaju predah i okrijepu na putu prema svojim odredištima.

Najstariji nalaz ljudske prisutnosti seže 6000. god. u prošlost nalaskom ljudskog kostura u špilji Baldina jama, a nešto mlađi je Liburnski grobni humak iz 1700. god. pr. n. e.

Kasnoantička kula Osridak potječe iz 4. stoljeća, a jedina je antička utvrda kružnog unutarnjeg presjeka na istočnoj obali Jadrana.

Srednji vijek obilježavaju Benediktinski samostan Stari grad Vrana iz 9. stoljeća i crkva Sv. Ivana Krstitelja iz 12. stoljeća.

Kasnije se nižu mletačke kule i stražarnice iz 15. i 16. stoljeća sa svrhom obrane od Turaka.

Maškovića Han iz 17. stoljeća najzapadniji je spomenik turske civilne arhitekture.

Ponuda Parka osim navedenih aktivnosti, ribolova i promatranja ptica (odabrane destinacije se mogu posjetiti i brodom), nude i šetnju poučnim stazama, te vožnju biciklom stazom oko jezera u dužini od 40 km, koja objedinjuje vidikovce, mirisne livade i zaklon borove šume tik uz jezero.

Bogatu gastronomsku ponudu možete naći u okolici Parka, kao i smještaj svih kategorija, a oni skloni kampiranju mogu prenoćiti i u krugu Parka.

Info:
Uprava PP Vransko jezero:
Kralja Petra Svačića 2,
23 210 Biograd n/m – Hrvatska
Telefoni: +385 (0)23 38 31 81, +385 (0)23 38 64 52
Fax: +385 (0)23 38 64 53
E-mail: pp-vransko-jezero@zd.t-com.hr
Radno vrijeme: 08:00h- 16:00h

Izvori:
Zaštita prirode
Biograd – turistička zajednica
HR.Wikipedia

Foto: Shutterstock

No comments so far.

Be first to leave comment below.