Park prirode Papuk Park prirode Papuk
2007. god. Park je uvršten u UNESCO-vu europsku i svjetsku mrežu geoparkova i tako postao prvi geopark u Republici Hrvatskoj (30. europski). Papuk je... Park prirode Papuk

2007. god. Park je uvršten u UNESCO-vu europsku i svjetsku mrežu geoparkova i tako postao prvi geopark u Republici Hrvatskoj (30. europski).

Papuk je proglašen Parkom prirode 1999. god. i treći je po veličini u Republici Hrvatskoj, sa ukupnom površinom od 336 km².
Geološka povijest ovog kraja, kako pokazuju sedimentne, metamorfne i magmatske stijene, ukazuje na aktivnu „igru“ tektonskih ploča, koja naravno nije završila, već se samo malo primirila.

Sama činjenica da su paleozojske formacije Papuka i okolnih planina nastale oko 500 km dalje na sjeveru, u dubinama ondašnjeg oceana Paleotetisa u kojem su „plutali“ prakontinenti Gondvana i Laruzija, budi maštu ili nas ostavlja bez riječi, a podatak da se za neke stijene Parka pretpostavlja starost i više od 600 milijuna godina, postavlja pitanje, gdje su sveta majko Zemljo nastale te stijene?

Odgovore na ta i slična pitanja ostavit ćemo stručnim voditeljima Geoparka.

Zbog prisustva karbonatnih stijena (spomenutih sedimenata) u vršnom dijelu planine, u Parku je do sada otkriveno više od 40 speleoloških objekata u kojima živi više od 80 životinjskih vrsta od račića do šišmiša.

Razumljivo da ovakav broj speleoloških objekata, a i drugih prisutnih krških oblika nebi bio moguć bez prisustva značajne količine voda tekućica, čemu u prilog govori velik broj izvora i potoka koje nastanjuje jedna endemična (mali pužić) i nekoliko ugroženih vrsta.

papuk_1

Obilje vode, tlo i klima pogoduju šumskim zajednicama (čak njih 13), pa tako od ukupne površine Parka, 96% zauzimaju šume, dok su ostalo travnjaci.

Šume, pogotovo one stare, kao i travnjaci dom su mnogih biljnih vrsta (oko 1300 vrsta), sa više desetaka ugroženih.

Raznoliki životinjski svijet Parka zaustavlja se sa krupnim biljojedima od kojih je najveći jelen.

Medvjedi, vukovi i risovi su prije 200-tinjak godina zaključili da se s rogatima nemogu bosti (ovdje nemislimo na jelene) i više ih u ovim šumama nema.

Zbog svojih specifičnih značajki Park prirode Papuk ima i 6 posebno zaštićenih područja.

Nalazi kamenog oruđa i keramike (sopotska i starčevačka kultura), koji govore o prisutnosti ljudi u ovom kraju sežu do 7500 god. u prošlost, u mlađe kameno doba.

Tijekom vremena primjećuje se pomicanje naselja prema vrhovima brda, najvjerojatnije zbog mogućnosti lakše obrane og napadača, ali i vizualne komunikacije između naselja.

U starijem željeznom dobu , kao središte mnogih okolnih naselja u gori i kotlinama nametnuo se Kaptol, bogato svjetski poznato nalazište, čiji grobovi ukazuju na bogatstvo, ali i vezu sa Grčkom.

Mlađe željezno doba s nalazima iz jednog ženskog groba govore o prisutnosti Kelta.

Utjecaj Rima donosi razvoju naselja i gospodarstava izgradnjom cesti koje su ih povezivale sa svim značajnim središtima, o čemu govori nekoliko nalaza.

Srednjovjekovni nalazi su vezani uz ruševine više dvoraca, većinom iz 13. stoljeća. Najljepši i najočuvaniji je Ružica grad, prepoznatljiv primjer gotičke i renesansne umjetnosti.

papuk_2

Sadržaja u Parku ne nedostaje, pa tako možete:

  • hodati poučnim stazama Geoparka sa profesionalnim vodičima i zaviriti u Maksimovu špilju,
  • uživati u prirodi i obilaziti lokalitete pješačeći označenim planinarskim stazama samostalno,
  • voziti bicikl uređenim biciklističkim stazama ili brojnim šumskim putevima,
  • sudjelovati u geocaching-u,
  • letjeti paraglider-om (uzletište na brdu Pliš),
  • penjati se na rekreativnom sportsom penjalištu Sokoline,
  • jahati ili naučiti jahati u školi jahanja.

Prenoćište i bogata gastronomska ponuda vezani su uz više planinarskih domova, hotela, obiteljskih gospodarstava i restorana, gdje uz smještaj, koji će udovoljiti svačijem ukusu, možete uživati u kulinarskim delicijama i pićima ovog specifičnog kraja na dodiru bogate ravnice i planine.

Izvor:
Park prirode Papuk

No comments so far.

Be first to leave comment below.