OPG Džakula OPG Džakula

OPG Džakula

OPG 28/05/2015 Miles

Iz smjera Hrvatske Kostajnice krenuli smo put Sjeverovca, mjesta u sredini četverokuta Hrvatska Kostajnica-Sunja-Sisak-Petrinja, i s asfalta prije Bijelnika skrenuli na makadam. Makadamom pored... OPG Džakula

Iz smjera Hrvatske Kostajnice krenuli smo put Sjeverovca, mjesta u sredini četverokuta Hrvatska Kostajnica-Sunja-Sisak-Petrinja, i s asfalta prije Bijelnika skrenuli na makadam. Makadamom pored starog kamenoloma preko puta kojeg je drveni putokaz za Špilju Gradusa.

Dalje putem do Velike Graduse (djelomično asfaltirano), zatim Male Graduse (asfaltirano) i skretanje lijevo za Sjeverovac ravnom cestom uz koju se dižu jablanovi, vrbe i šire polja.

Predivna priroda, pašnjaci, okolna šumom okićena brda, kuće. No, mjesto je skoro prazno. Subota je. 10:30.

Na broju 23 dočekuje nas veliko, širom otvoreno dvorište, radoznali čuvar oprezno nas je došao ponjušiti, a zatim se dao i podragati.

“Domaćine!”, ponovili smo nekoliko puta, no nismo privukli pozornost. Ušli smo u dvorište i nakon nekoliko minuta bili smo primijećeni. “Radi se od jutra.” – kažu nam – “Ali sad je vrijeme kave, pa će se svi skupiti.”

I kava je uskoro na stolu, pričamo s domaćicom i domaćinom o poslu, anegdotama iz mjesta i trenutnim i budućim planovima. Za stolom su dvije generacije, a treća, mlađa je na fakultetu. Veterina, očevim stopama.

Uskoro smo u obilasku bližeg imanja, kuća za odmor i gospodarskih kuća, jer imanje je ogromno, a vremena malo. Kaže nam domaćin, da uskoro kreću s košnjom i da ne staju do 9. mjeseca. Radi se puno. Ali rezultati se vide. Uglavnom je sve uspješno kultivirano (pašnjaci i voćnjaci), međutim ima još posla. Dio zemlje još je zarastao (to je onaj dio zemlje tamo negdje iza brda kojeg iz mjesta ne vidimo 🙂 ) bit će malčiranja, da se i to dovede u red.

Kuće u okolici koriste se u obliku u kakvom su bile i nekada. Pokazuje nam sobu za druženje koja izgleda kao mala konoba (za ekipu prijatelja), na katu nekoliko kreveta, sanitarni čvor, centralno grijanje!… iza kuće mjesto za vatru, roštilj…

U drugoj kući sauna sva u drvetu, kako i dolikuje.

Otvaramo vrata obnovljene zgrade Mjesne zajednice obnovljene raznim fondovima i trudom malobrojnih mještana: dvorana za sastanke, sanitarni čvor, kuhinja, iza zgrade terasa sa stolovima.

Malo dalje prelazimo u električnim čuvarom ograđeni prostor gdje nas dočekuje magareći mladac, krava sa skrivenim teletom u travi.

Ograda je samo s jedne strane, da blago ne izlazi na cestu. Sve ostalo je otvoreno. Priroda. Pašnjak presjecaju drvoredi jablanova ispod kojih teče jedan od ukupno dva nepresušna potoka na imanju.

Vode ima. Perspektive također. I vidljivog truda i svakodnevnog rada iza svakog uređenog obronka, svakog pašnjaka.

Potražite OPG Džakula na karti!