Strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi Strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi
1978. god. uvrštenjem u UNESCO-ov Program čovjek i biosfera (Man and the Biosphere Programme), Velebit je postao prvi Hrvatski Rezervat biosfere, smještajući tako Strogi... Strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi

1978. god. uvrštenjem u UNESCO-ov Program čovjek i biosfera (Man and the Biosphere Programme), Velebit je postao prvi Hrvatski Rezervat biosfere, smještajući tako Strogi rezervat kao jezgru najveće zaštite.

Hajdučki i Rožanski kukovi su proglašeni Strogim rezervatom 1969. godine, s površinom od 12.2 km².

Uvidjevši da je i šire područje oko Strogog rezervata također važno za očuvanje, 1999. god. dodatno se zaštićuje 96,8 km² oko Strogog rezervata i proglašava Nacionalnim parkom, a Strogi rezervat tako postaje dragulj iskonske ljepote netaknute prirode.

rossijevo_skloniste_003

Rezervati biosfere imaju tri zone zaštite: jegru koja se uglavnom stavlja u kategoriju Nacionalnih parkova,te strogih i posebnih Rezervata; zonu zaštite jezgre koja ju okružuje, u kategoriji Parka prirode i prijelazno područje s naseljinim područjima gdje se lokalno stanovništvo educira o održivom gospodarskom razvoju.

Najviši kuk je Gromovača (1675 m), a najdublji speleološki objekt Lukina jama (-1421 m, 20. najdublja jama na svijetu).

Prijevoj Lubenovačka vrata odvaja kukove na visini od 1474 m.

Nemirna geološka prošlost lomila je ove vapnence, pritiskala i prevrtala, izdižući ih u obliku planina vapnenačkih breča, atmosferom formirajući u ono što su danas, gole vrhove okomitih litica koje tonu u krške oblike nastanjene brojnim biljnim i životinjskim stanarima koji su se tu polako naseljavali još od vremena povlačenja leda s odlaskom zadnjeg ledenog doba prije 12000 godina.

Uz biljke dinarskog vegetacijskog područja, velik je broj i alpskih, pa možete uživati u mirisima smreke i klekovine bora ili bojama i oblicima cvijeća kao npr. runolistu.

Kako se radi o Velebitu, računajte da možete sresti medvjeda, vuka i poskoka, ali vrlo rijetko, a obzirom da je najlakša i najljepša planinarska staza, Premužićeva staza, jedina dozvoljena za šetnju Strogim rezervatom, vjerojatnost je minimalna.

Taj dio staze je poučnog karaktera, s mnogim tablama koje opisuju pojedine fenomene iz okolice.

Ljudsko prisustvo na ovom području, vezano je uz nalaz fragmenata japodske grnčarije iz Cerovačkih pećina, starog naroda koji je nastanjivao ove krajeve prema pretpostavkama, od 9. stoljeća pr. n. e.

Rossijevo sklonište je kutak sa tvrdim krovom nad glavom, odlučite li prenoćiti i osluhnuti zvuke velebitske noći.

rossijevo_skloniste_002

Strogi rezervat je područje u kojem je priroda neizmijenjena ili neznatno izmijenjena ljudskom djelatnošću. U njemu je zabranjena svaka djelatnost i obavljanje bilo kakvih radova koji bi mogli narušiti slobodnu evoluciju prirode.

Foto: Land Like Dragon

No comments so far.

Be first to leave comment below.